Hozzávalók:
80 dkg sertéshús (karaj, vagy tarja)
1/2 adag kocsonyacsomag
2 csipet egész feketebors
1 fokhagyma
1 vöröshagyma
só, ízlés szerint
A sertéshúst, a megtisztított körmöket, a sertésbőrt és a sertéscsülök darabokat egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Miután felforrt, leszedjük a habját, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és megsózzuk ízlés szerint. A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 2-3 óra), de a húst 1 óra után érdemes kivenni. Amikor a kocsonya elkészült, kb 10 percig pihentetjük a tűzről levéve, majd kanállal leszedjük a a zsírt.
Tálba tesszük a kicsontozott körmöket, bőröket és a tarját, majd felöntjük a szűrt kocsonyalével. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.
Most tökéletesen az idő, ilyen hidegben a kocsonya a legjobb választás!