A gyorsfagyasztás, mint tartósítási eljárás célja egészen egyszerű. A termékeket minél hosszabb ideig tudjuk elfogyasztani lényeges minőségi változás nélkül. Ez sok esetben több hónap, vagy akár több év is lehet. Fagyasztott állapotban a termékek megőrzik eredeti ízüket, állományukat, felengedés után a friss termékekkel közel azonos élvezeti értéket tudnak biztosítani.
Fagyaszott termékről akkor beszélünk, amikor annak maghőmérséklete (a termék felszínétől a legtávolabbi pontot mérve) eléri a – 18 °C-ot. A fagyasztás jelentősen lelassítja a termékben végbemenő kémiai, biokémiai folyamatokat. Felengedés után ezek a folyamatok ismét felgyorsulnak, ezért nagyon fontos, hogy a már felengedett terméket rövid időn belül fogyasszuk el továbbá, hogy azt újra ne fagyasszuk vissza. A visszafagyasztás tilalmára a termékek címkéje is figyelmeztet: „Felengedés után visszafagyasztani TILOS!”
Fagyasztás során a termékekben 3 szakasz játszódik le:
1. a hús fagyáspontjáig történő lehűlés
2. kristályosodási szakasz: a termékek minőség megőrzésében ez a szakasz játszik a legnagyobb szerepet.
Cél a gyors fagyasztás.
Ilyen technológia mellett a termékekben apró kristályok keletkeznek, melyek felengedéskövetkeztében nem roncsolják sejtfalat, így megőrizve a termékek eredeti minőségét. Lassúfagyasztás következtében (házi fagyasztóban fagyasztjuk le a disznóvágáson feldarabolt húsokat) atermékek minősége sajnálatos módon nagymértékben romolhat, így ezen termékek elfogyasztásátpróbáljuk minél hamarabb megvalósítani.
3. hűtés a kívánt hőmérsékletre
A fagyasztás jelentősen lelassítja a termékben végbemenő kémiai, biokémiai folyamatokat, viszont felengedés után ezek a folyamatok ismét felgyorsulnak.
A termék lefagyasztása után különösen nagy figyelmet kell fordítani a hűtőlánc megtartására. Tehát a terméket egészen addig – 18 °C on kell tárolni és szállítani, ameddig azt el nem szeretnénk fogyasztani. Ezt gyakorlatban sokszor nehéz megvalósítani, amelyet a hatóságok is beláttak, így engedélyezték a termékek – 15 °C-ig történő felmelegedését szállítás és tárolás során.
A fagyasztási technológiának nagyon sok előnye van:
- szezontól függetlenül fogyaszthatunk, amit csak szeretnénk;
- hosszabb eltarthatóság, minőségromlás nélkül;
- panírozott termékeknek köszönhetően ízletes ételek elkészítése gyorsan;
- széles választék egy helyen;
- konyhai műveletek megkönnyítése aprított, filézett, darabolt stb. termékeknek köszönhetően.
Ne feledjük! A fagyasztott termékek fogyasztást megelőzően ugyan olyan érzékszervi tulajdonságokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, mint az előhűtött termékek, lényeges különbség a termékek között az, hogy a fagyasztással történő tartósítás hagy elég időt arra, hogy azt a minőség megőrzési ideje előtt el tudjuk fogyasztani.